Coaching 

Voorwaarts en 

oplossingsgericht

Mensen ondersteunen en begeleiden in een persoonlijk ontwikkelingsproces. Dit ontwikkelingsproces is “voorwaarts & oplossingsgericht”.


Ik begeleid mensen vanuit hun innerlijk proces zonder oordeel of persoonlijke mening waardoor de coachee in een veilige omgeving kan ontdekken wat hij/zij nodig heeft om te werken aan een persoonlijk ontwikkelingsthema.

Ik geloof niet in goed of fout maar in de “bewustwording” om te kunnen groeien.


Antwoorden

Ik geloof dat de coachee de antwoorden die hij of zij zoekt al met zich meedraagt. Soms heeft de buik een gevoel maar is ons hoofd hiervan nog niet op de hoogte, of soms heeft ons hoofd een plan en wordt dit nog niet ondersteund door onze buik. Ons denken en voelen is hierdoor niet meer in balans. Coaching helpt om dit terug in balans te brengen.


Je kunt hierbij aan alle soorten thema’s denken zoals; innelijke rust, vertrouwen, onzekerheid, rouwverwerking, “er mogen zijn”, het nemen van beslissingen, faalangst en alle andere thema’s waar je graag aan zou willen werken.


Doordat de coachee zelf tot zijn/haar inzichten komt zullen deze zijn afgetoetst aan hun persoonlijke waarden en normen waardoor men eerder de verantwoordelijkheid neemt voor een volgende stap die ze verder kan helpen.

Waarom coachen met paarden?

Coachen met paarden is niet het coachen ván paarden maar het coachen van mensen met behulp van het paard. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de reflectie (spiegeling) van het paard.

 

Paarden zijn van nature spiegelende dieren. Het zijn vluchtdieren en kunnen alleen overleven door goed de omgeving te scannen en constant te communiceren met de leden van de kudde. Op het moment dat wij als mens contact maken met het paard maken we deel uit van hun kudde en dus zal het paard ons lezen en met ons communiceren. Het paard zal non-verbaal, instinctief en intuïtief reageren op jouw lichaamstaal. Dit noemen we een reflectie.


Ook zal het paard ons steeds uitnodigen om te groeien in ons proces. Zodra wij iets veranderen in ons denken of doen, zal het paard hier ook op reflecteren.


Ik als coach begeleid dit proces en zal dit samen met jou vertalen naar jouw thema, je dagelijks leven.


 

Hoe werkt dat dan?

Zoals al eerder gezegd, is het coachen met paarden het coachen van mensen met behulp van het paard. Je hoeft het paard niet te trainen en we werken ook niet op het paard.

Nadat we hebben kennisgemaakt en het thema duidelijk is, gaan we naar het paard.

We werken door middel van een eenvoudige activiteit met, naast of in de buurt van het paard. Middels de reflectie die het paard jou geeft, krijg je bijvoorbeeld (meer) inzicht in je eigen manier van handelen, je gedrag of je overtuigingen.

 

Paarden kunnen met hun gedrag en reactie op jouw gedrag dus waardevolle informatie en inzicht geven over jezelf en jouw gevoel.

Doordat paarden in staat zijn de juiste snaar te raken en tot je kern weten door te dringen, zijn zij hierdoor bij uitstek geschikt een coachee te helpen.